ПРОМЕНЕНИ НОТАРИАЛНИ ТАКСИ

money

Изменения на нотариалните такси към Закона за нотариусите и нотариалната дейност; на държавните такси, събирани от Агенцията по вписванията и на таксите, събирани от съдилищата, прокуратурата, следствените служби и Министерството на правосъдието одобри кабинетът.

Най-масовата нотариална услуга – удостоверяване на пълномощни, декларации, заявления и др., става 5 лв. Досегашният й размер от 3 лв. е установен през 1998 г. и въпреки натрупаната оттогава инфлация, увеличение на цените на стоките и услугите, на работната сила и на разходите за нотариална дейност, тя не е променяна.Целта е те да бъдат актуализирани в съответствие с икономическите условия в страната.

Други промени предвиждат таксите за извършване на констативни нотариални актове за собственост на земеделски земи, гори и земи от горския фонд, на поправки в тях, както и на договори за доброволни делби на земеделски земи и гори да станат 20 лв. За обявяване и връщане на саморъчни завещания таксата става 10 лв. и т. н.

По-съществени са промените, свързани със събираните такси за извършване на удостоверявания с материален интерес (сделки с движимо и недвижимо имущество). Тези промени са свързани и със създадения от нотариусите в България собствен софтуер, който ще дава възможност за всеобща справка на територията на цялата страна във връзка с предотвратяването на двойни и тройни продажби.

Изграден е и Национален регистър на пълномощни и завещания, като в последствие тази информационна система ще попълва своята база данни с всички пълномощни и сделки. В Тарифата за държавните такси, събирани от службите по вписванията, се променят таксите, събирани по позициите, при които са настъпили значителни изменения както в обема, така и в естеството на работа на Агенцията.

Разграничава се цената на извършване на устни справки от цената на разпечатките, с които обикновено устните справки приключват.

Диференцира се и издаването на удостоверения. Изрично се посочва, че таксата, събирана за издаване на удостоверение, е за един имот, за едно лице или за определени лица в съсобственост. От 2 на 1 лв. намалява таксата за неприсъствена справка, предавана чрез отдалечен достъп до информационната система по чл. 7 от Закона за кадастъра и имотния регистър.

На 5 лв. (от 2,50 лв.) се увеличава таксата за полагане на Апостил, събирана от Министерството на правосъдието по Тарифа 1. Свидетелството за съдимост на лица, родени в чужбина и пребиваващи в България, става 5 лв., а издаването на разрешение за извършване на дейност с нестопанска цел от чужденци в България – 20 лв.